Strygebræt test 2019

1428
strygebræt tilbud

Er du på jagt efter et nyt strygebræt, eller er du måske ved at flytte hjemmefra for første gang? Så kan det nogle gange være svært at finde ud af hvilket strygebræt man skal gå efter. Ofte ligner de alle sammen hinanden, og med kun små variationer i forskelligheder og funktioner. Derfor har vi lavet denne artikel, så du kan blive klogere på hvad du skal holde øje med, når du skal have fingrene i et nyt strygebræt.

Uanset hvad dit behov er for et strygebræt, og uanset hvilket strygejern du har i dag, får du her nogle tips til dit næste strygebræt. Vi vil for en god ordens skyld gøre opmærksom på, at markedet for strygebræt er kæmpestort, og at denne artikel ikke er ment som en udtømmende artikel der har alle svarene. Dog har vi forsøgt at gå i dybden med nogle af de ting vi finder særligt relevant, både for førstegangskøbere, men også for erfarne.

Hvad er et strygebræt?

Hvis vi starter helt fra begyndelsen af, så er et strygebræt helt basalt set, et stort fladt bræt der enten består af træ, metal eller varmebestandigt plastik. Det er beklædt med en varmebestandig skum overtrukket med stof, der sørger for at der altid er en plan overflade at stryge på, så tøj og andre typer stof kan stryges sikkert og uden skader. De fås i alle mulige forskellige udformninger og funktioner, og de mest udbredte typer, er nok de traditionelle gulvmodeller. De består af et strygebræt i fuld størrelse, med sammenklappelige ben. Det er altså en ganske simpel konstruktion med kun to dele. Den sammenklappelige natur gør det let at opbevare strygebrættet når det ikke er i brug, så det ikke optager mere plads end nødvendigt.

Ofte har de nogle huller, der typisk er der for at sørge for at fjerne overskydende maling fra produktionen, men som også har til formål at aflede varme – noget som særligt er vigtigt hvis man benytter dampstrygejern. Benene er typisk lavet i rundt metal, og er som oftest lavet af letvægtsmaterialer. Langt de fleste har holdbare fødder der ikke ridser gulvet ved brug.

De mere eksklusive typer kan have udvidede funktioner, hvor det eksempelvis er muligt at sætte strygejernet fra sig i en stander, ligesom man også kan finde nogle der kan foldes yderligere ud, så større stykker tøj eller stof kan stryges uden problemer. Denne type af strygebræt kan have trådborde, der gør det let at folde det ud til en større størrelse. Men uanset hvilken type du går efter, er langt de fleste strygejern primært lavet af metal, og disse strygebræt har en tynd overflade, der sikrer at metallet ikke bliver for varmt under strygningen. Hvis ikke strygebrættet har dette, kan det give mønstre og yderligere krøller efter strygning. Det er værd at nævne at langt de fleste strygebræt er lavet i lande med lave produktionsomkostninger, men at det er muligt at købe nogle der er lavet lidt tættere på. Ligesom med de fleste andre ting, gør dette naturligvis at prisen stiger. Derudover er det også muligt at finde nogle specialdesignede strygebræt, der naturligvis også presser prisen i vejret.

Sådan laves de bedste strygebræt

strygebræt tilbudFør i tiden blev tøj og stof typisk strøget ved hjælp af et solidt stykke metal, der blev varmet op over ild eller på et komfur. Herefter lagde man det fladt ud på at bord eller et bræt der var beklædt med en stof-overflade, pudebetræk eller lignende. Senere begyndte strygebrættet dog at tage den karakteristiske form som det har i dag, og det siges at det var Catherine Beecher, en rengøringsrådgiver, der egentlig kom med de første tanker omkring denne form.

Grunden til at strygebrættet fik denne form, var som udgangspunkt for at gøre det lettere at stryge skørter og kjoler, og senere fandt man ud af at det også var noget nær den perfekte form, til når der skulle stryges skjorter. Det er vigtigt at nævne, at der på dette tidspunkt ikke var nogle deciderede strygebræt tilgængelige. Derfor anbefaledes det at man bruge træbrædder beklædt med pudebetræk, som sad i spænd over et bord og en stoleryg. Men naturligvis gik der ikke lang tid før de ramte masseproduktionen. I slutningen af 1800-tallet begyndte disse borde at komme færdigleverede, med ben der kunne fjernes, hvilket betød at strygningen nu kunne foregå overalt. Problemet var imidlertid at disse borde, var en ganske simpel konstruktion med fire ben og et bræt. Det var en effektiv løsning på et problem som ingen vidste de havde – men de var dog ofte lidt svære at manøvrere ene person. I 1914 opfandt Springer et bord med 3 støttepunkter i stedet for 4, hvilket gjorde det meget lettere at opstille og tage i brug med blot én person. Disse var lavet af træ, og selvom træsorten var specielt udvalgt ud fra dets varmebestandighed, var der stadig problemer med at det blev deformt med tiden, hvilket resulterede i en særdeles ujævn strygning. Der var mange forsøg med borde af metal, men enten rustede de grundet problemer med malingen, eller også måtte disse borde også bukke under for strygejernets varme.

På et tidspunkt fik en producent en lys idé. I stedet for at have solide træ- eller metalplader, lavede de et metalgitter i stedet. Dette gjorde det muligt for damp og varme at undslippe strygebrættet, og reducerede omgående problemerne med deforme strygebræt. Det reducerede samtidig også rust, da det blev lettere for strygebrættet at tørre ordentligt efter endt strygning, og i 1940 var dette den nye standard i industrien, og det er med stor sandsynlighed også et lignende design du har hjemme i stuen i dag.

Typisk er strygebræt lavet af ganske simple og billige materialer. De fleste er lavet af pladestål der formes og presses, da man med denne metode kan holde vægten nede, samtidig med at strygebrættet er både robust, holdbart og kan foldes med lethed. Derudover indeholder et almindeligt strygebræt også en hel del plastik og gummi, hvilket primært er brugt på benene. Her kan eksempelvis nævnes gummifødderne, der sørger for at du ikke ridser gulvet imens du stryger skjorterne. Herudover er der naturligvis også en god portion polstring og stof i selve brættet, selvom disse dog typisk bliver produceret andre steder end de fabrikker der laver benene, og blot samles efterfølgende.

Fabrikkerne der laver strygebræt arbejder typisk med forskellige bredder af stål, afhængig af hvilken del af strygebrættet de skal producer. Disse kan variere fra 10-71 cm I bredden, afhængig af produktionen. Det rullede stål bliver i starten af produktionsfasen fladet ud, ved at komme igennem en presse.

De bedste strygebræt bliver lavet med holdbare ben, der kan sørge for at understøtte en hel del vægt, men som samtidig er nemme at både folde ud og ind med blot én person understrygningen. Derudover er der også lagt meget energi i at selve brættet er af ordentlig kvalitet. Som udgangspunkt kan man kende et dårligt strygebræt ved, at du kan mærke metalgitteret igennem foringen. Dette betyder at foringen er for tynd, og at du derved ikke giver dit tøj og stof den rette polstring der skal til, for at give et tilfredsstillende resultat. Det kan betyde at gitterets mønster trænger igennem, og nærmest danner et print på dit tøj. Derudover kan det også give problemer på sigt, da det kan være et tegn på at metallet er i for tæt kontakt med strygejernet, hvilket betyder at det tager imod for meget varme. Dette er ikke sundt for hverken tøj, strygejern eller strygebræt – og du bør altid gå efter et strygebræt hvor man ikke kan mærke gitteret igennem polstringen. På denne måde kan du være sikker på at det holder i mange år, og at dit tøj bliver flot og glat igen. Selv et billigt strygebræt vil i langt de fleste tilfælde levere gode resultater på lige netop dette punkt.

Hvordan vedligeholder man et strygebræt

Ligegyldigt hvilket strygebræt du anskaffer dig, så er der meget lidt vedligeholdelse forbundet med det. Det du kan risikere at skulle holde ved lige, er en sjælden gang imellem at vaske betrækket. Men også her skal du være opmærksom, da sæberester og andet snavs skal være vasket grundigt ud af et betrækket før du stryger på det, da det eller kan reagere med varmen fra strygejernet.

Selve benene bør holde i en menneskealder, og du bør heller ikke opleve problemer med rust. Det betyder at du roligt kan gå efter det billigste strygebræt tilbud du kan komme i nærheden af, da det nok skal holde – så længe polstringen er tilstrækkelig, har du ingen grund til bekymring.

Hvis du går efter et af de såkaldte bordstrygebræt – altså en form for strygebræt til at stille på bordet, så kan du med fordel gå efter et med en lidt tykkere polstring. Dette sikrer at du beskytter bordet bedst muligt. Og da disse strygebræt typisk ikke er i fuld størrelse, men derimod ofte en smule mindre end de traditionelle strygebræt på ben, så vil det være en god idé at vælge en model med en stander til dit strygejern, så du ikke behøver stille det på bordet. Det er ofte muligt at finde et strygebræt tilbud i denne kategori, der er særdeles SU venligt.

Strygebræt bedst i test – hvilket, hvordan og hvorfor?

Hvilket strygebræt der er bedst i test afhænger fuldstændig af dit behov. Som udgangspunkt er de alle sammen ens, og det kan derfor være ligegyldigt hvilket du vælger. Dog kan der være vise elementer der vil være værd at kigge nærmere på. Hvis du eksempelvis skal bruge et strygebræt til dampstation er der nogle lidt andre regler der gør sig gældende. Her er det en god idé at gå belægningen og polstringen grundigt efter i sømmene, da disse former for strygebræt ofte er lidt dyrere end normalt.

Også er det for nogle personer en fordel at bruge et væghængt strygebræt – særdeles hvis du har et decideret vaskerum, kan det være en god idé. Denne type strygebræt har også den fordel at de kan monteres inde i et skab – med lidt håndværksmæssig snilde, naturligvis.

Det vigtigste du skal holde øje med, når du læser de forskellige strygebræt test der er tilgængelige på nettet, er helt klart prisen. Typisk kan du spare mange penge ved at vælge et strygebræt med et knap så ”designer-orienteret” betræk, for det er ofte her du rent faktisk betaler pengene. Derudover skal du være sikker på at det er det rigtige strygebræt til dit behov. Her tænker vi i særdeleshed på om det skal være en bordmodel, eller et traditionelt strygebræt med ben. Typisk kan du finde dampstrygebræt i begge versioner, og her er det simpelthen blot at tage det der passer bedst ind i din øvrige indretning.

Typisk vil der i en strygebræt test være beskrevet, om det er muligt at rengøre betrækket – og hvordan. Dette er faktisk den eneste del du skal være særlig opmærksom på, når det kommer til vedligeholdelse. Det er vigtigt at overfladen er nem at holde ren, for hvis der kommer urenheder og sæberester i denne, kan det videregives til det tøj du stryger. Dette kan for eksempel resultere i misfarvninger, blegninger – og generelt set snavs, som skal vaskes af igen.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved mit strygebræt tilbud?

strygebræt testHvis du bor i lejlighed, eller generelt set ikke har megen opbevaringsplads til rådighed, så kan du gå efter et lille strygebræt, hvor mange kommer med en formonteret krog, så du kan hænge det sammen med dit tøj når det ikke er i brug. Det betyder at det altid er klart til brug når du skal bruge det, og det betyder samtidig også at du ikke behøver rode rundt under sengen, hver gang du skal stryge skjorter.

Når det kommer til de forskellige designs der er tilgængelige indenfor strygebræt, så handler det egentlig bare om at finde det du synes bedst om. Husk at du ikke behøver stresse hvis du ikke kan finde et der passer til din stil – for typisk vil det blive pakket væk efter brug.

Ofte er der også mange der spørger sig selv, om de i det hele taget har behov for et strygejern. Efterhånden er der mange ting der kan klares direkte på bøjlen – i særdeleshed hvis der er taler om kjoler, kan det give mening at bruge strygejernets dampfunktion vertikalt. Dette gør sig eksempelvis også gældende for gardiner og andre tekstiler. Men vi kommer dog ikke udenom, at det kræver en vis form for pres at få en flot og nystrøget skjorte. Og her er der desværre ingen udvej, end at investere i både strygejern og strygebræt. Heldigvis behøver det ikke være store og dyre investeringer, og som nævnt tidligere i artiklen, vil det ofte være samme kvalitet du finder i langt de fleste tilfælde, så her drejer det sig faktisk blot om at finde et design du kan lide, og naturligvis sørge for at strygejernet har de funktioner du skal bruge, i form af afsætningsplads, polstring og beklædning.

Det er også muligt at få et såkaldt rejsestrygebræt, lidt ligesom man kan få et rejsestrygejern der er en letvægts-udgave at de traditionelle strygejern, så er her også tale om et særdeles kompakt og letvægts strygebræt.

Du skal være opmærksom på at disse typisk er en del dyrere end almindelige strygebræt – i særdeleshed hvis der er tale om et foldbart ét af slagsen. Jo flere bevægelige dele der skal være i en vare, jo højere bliver prisen. Og dette resulterer også i at du skal være sikker på at det kommer fra en ordentlig producent, så samlinger, led og skruer kan holde i de næste mange år – også hvis du ofte transporterer strygebrættet med dig rundt.

Vi har tidligere været lidt inde på strygebræt til dampstationer, og dette er endnu en lidt speciel branche. Typisk er disse af en lidt mere robust kvalitet, da de ofte står samme sted. Det betyder dog ikke at prisen med det samme ryger i vejret. Disse strygebræt er også til at komme i nærheden af for penge, men det er vigtigt at du vælger et strygebræt der passer til din dampstation. Disse former for strygebræt kommer ofte med en udvidet holder til tøj og tekstiler, der blandt andet gør det lettere at presse og folde dynebetræk og gardiner, men kan også komme med en holder til kjoler og jakker der skal dampes. Og her er det vigtigt at du vælger et strygebræt hvor lige netop disse dele er af kraftig kvalitet, da et fugtigt gardin ofte vejer væsentligt mere end man lige regner med.

Derudover er det vigtigt at materialet på betrækket er slidstærkt og nogenlunde varmebestandigt. Det kan ofte være en god idé at tænke grundigt over farvevalget. Mørkere farver kan gøre det lettere for dig at se eventuelle sæberester der måtte være tilovers fra vaskemaskinen, men hvis det er af en dårlig kvalitet, kan du også risikere at det smitter af. Dette er ofte ikke et problem man behøver bekymre sig om, men det hænder dog – typisk som led i at der har været fejl i det blæk der har været brugt til produktionen. Her vil det være en god idé at man altid vasker betrækket før brug – hvis muligt – og gerne i så varmt vand som muligt, så du hurtigt kan danne dig et indtryk af om det smitter af.