Popcornmaskine Test 2019

846
popcornmaskine test

Vi kender det højst sandsynlig alle sammen. Duften af frisklavede popcorn, der hurtigt leder tankerne hen på den seneste tur i biografen. Hygge, stemning og en god film. Nej der er ingen tvivl om, at popcorn og hygge hører sammen – og at popcorn har en fast og uerstattelig plads i biografen. Og med de mindre popcornmaskiner er det faktisk muligt at få samme hygge hjemme i stuen – så der for alvor kan blive skabt vaskeægte biografstemning hjemme i stuen. Derfor har vi valgt at komme med denne artikel, så du kan blive klogere på hvilke forskellige typer af popcornmaskiner der er tilgængelige, hvordan de er blevet så populære, men naturligvis også hvad du skal være opmærksom på, når du skal ud og anskaffe dig en af disse vidunderlige maskiner.

Historien bag popcornmaskinen

Popcorn har i mange år været en fornøjelig spise hos mennesker. I århundreder har vi spist de hvide og sprøde majskerner til festlige lejligheder, og i dag er der flere måder end nogensinde før, hvorpå man kan nyde smagen af de saltede, lækre popcorn. Særligt popcorn uden olie er blevet populært, da der som bekendt er ret meget fedstof forbundet med det at lave popcorn.

Popcornmaskiner har eksisteret i mange år, men nu er det også blevet muligt at købe en mini popcornmaskine til brug i hjemmet. I lang tid har den primære måde at lave popcorn på, været ved at tage en færdigblandet pose med popcorn og fedstof, og puttet det i mikroovnen. Dog er der mange der foretrækker smagen af popcorn, lavet på en lækker retro popcornmaskine. Og denne smag har man nu mulighed for at få helt hjem i køkkenet.

Egentlig så virker de mindre maskiner på stort set samme måde som en professionel popcornmaskine. Ved at tilføre varme til majskernerne, sker der til sidst en eksplosion, der får majskernerne til at udvide sig.

popcornmaskine testDe første store popcornmaskiner blev opfundet af Charles Cretors, og siden da er teknologien blevet udviklet markant. Hvor de store, professionelle maskiner ofte virker ved at majskernerne bliver lagt i varm olie, er det i dag muligt at få nogle ”sunde” varianter, der kan lave popcorn uden fedt.

Den første popcornmaskine startede egentlig med Charles’ passion for at finde ud af hvordan ting virker. Og med denne baggrund gik den idérige opfinder i gang med at skrue på lignende maskiner. Den første maskine han købte, var faktisk en rister til peanuts. Han ombyggede den fuldstændigt, så den ville komme til at virke langt bedre. På dette tidspunkt flyttede han til Chicago for at prøve lykken – og i sidste ende forhåbentligt sælge maskinen.

Da Charles gerne ville teste maskinen under hårde forhold, købte han en sælgerlicens og satte hans maskine på prøve. Han satte den foran hans butik, og gik i gang med at sælge peanuts til folk på gaden. Det var også en god måde at skaffe ekstra småpenge på – som han absolut manglede på dette tidspunkt. Det særlige ved denne maskine var, at den kørte på damp, hvilket gjorde store dele af ristningen mere eller mindre automatisk – hvilket udsprang som en del af de forbedringer han havde lavet på maskinen.

Skæbnen ville at Charles stødte på en rejsende sælger, som købte en pose peanuts for at stille sulten. Han endte med at blive så fascineret af både produktet og maskinen, at han tilbød Charles at sælge hans peanuts for ham. Charles var med på idéen, og pludselig havde han hyret hans første sælger.

En årrække senere havde Charles lavet en maskine drevet på dampkraft, der kunne riste 6 kilo peanuts og 10 kilo kaffe, popcorn og endda bage kastanjer. Popcorn var på vej som værende en lækker snack blandt folket, og her var Charles med til at skubbe denne udvikling. Maskinen havde mange fordele som de ældre maskiner ikke kunne tilbyde. Alle andre maskiner på dette tidspunkt blev drevet ved håndkraft, og det betød at det både var hårdere arbejde, og også sværere at lave helt perfekte popcorn. Men med Charles’ maskine var det både lettere arbejde, og det var lettere at lave popcornene helt perfekte, da meget af processen blev automatiseret.

En stor fordel ved maskinen var også, at den kunne lave popcorn med intet andet end popcornene selv – det betød altså at popcornene smagte éns hver gang, hvor man ved andre maskiner ofte kunne opleve at forskellige olier gav forskellige smage. Til sidst fik Charles et patent på maskinen, i oktober 1983.

Kort tid herefter tog Charles sin popcorn vogn med til Chicago’s Columbian Exposition, hvor han drastisk kunne øge sin eksponering. Det resulterede – ikke overraskende – i at folk hurtigt begyndte at stå i kø for at få smagt den lækre og lune snack.

Som vi alle ved, er popcornmaskinerne ofte at finde i biografen. Og de har i lang tid været symbolet på en aften med masser af underholdning. Det er nok også derfor at popcorn ofte anses som værende en lidt bedre snack end mange andre. Måske er det fordi de er lækre og varme, eller også er det fordi der kræves mere arbejde for at få lov at nyde dem, end det gør at åbne en pose chips. Vi ved det ikke – men vi ved dog at det næppe skyldes den irriterende følelse af at have popcornkerner til at sidde fast i tænderne!

Uanset hvad årsagen er, er der ingen tvivl om at det for mange er symbolet på hygge, når man dufter den lækre og varme snack nærme sig fra køkkenet.

Men disse maskiner har også haft en turbulent historie. De var faktisk lige ved at udgå – i hvert fald til privat brug, og dette skyldes blandt andet opfindelsen af papirposen til mikroovnen, der lige pludselig gjorde det utroligt nemt for folk at lave popcorn derhjemme – uden en popcornmaskine. Men heldigvis har de nu fået en ny guldalder, og det er igen blevet trendy at have en popcornmaskine stående derhjemme. Derudover er der også flere og flere husstande der ikke er i besiddelse af en mikroovn, og her gør popcornmaskiner et massivt indtog, da det er både lettere, sikrere og hurtigere at lave popcorn i en popcornmaskine end det er i en gryde.

Hvordan virker popcornmaskiner?

Som nævnt tidligere, så bliver der lavet popcorn ved at majskerner udvides grundet varme. Traditionelt set har man altid brugt olie, palmin eller anden form for fedtstof – og dette er også langt den mest udbredte måde at lave popcorn på i dag. Dog er det også muligt at få fat i popcornmaskiner der fungerer på varmluft, hvor mængden af fedstof der kræves er meget lille – eller ikke eksisterende. Når du skal købe en popcornmaskine bliver du derfor stillet overfor et væld af muligheder.

Fælles for langt de fleste af dem er dog, at de fleste popcornmaskiner er udstyret med en roterende arm, der sørger for at røre rundt i popcornene. Dette gør sig i hvert fald gældende hvis der er tale om en popcornmaskine med en varmeplade eller et varmelegeme, hvor det er nødvendigt at røre rundt i popcornene konstant, for at de ikke brænder på. Nogle er udstyret med en timer, og andre har sågar et låg man kan bruge som en serveringsskål samtidigt.

Fordele og ulemper ved popcornmaskiner

Den største fordel ved popcornmaskiner er helt klart, at du simpelthen får bedre popcorn, end ved alle andre måder – også bedre end du får dem i mikroovnen. Det betyder altså at du selv med en billig popcornmaskine kan få sikret hyggen i lang tid fremover. Ulempen er imidlertid, at der er tale om en meget specialiseret maskine. Det betyder at du ikke skal forvente at den kan udfylde mere end et enkel formål – nemlig at lave popcorn til perfektion.

Spørgsmålet er om man har lyst til at have sådan en maskine til at stå og tage plads i et køkkenskab, der nok i forvejen bugner med andre apparater. Det siger sig selv, at man enten skal have et stort køkken – eller en ustyrlig trang til popcorn, før det giver mening at have sin egen maskine til kun dette ene formål. Dog kan det være en god tilføjelse til enhver hjemmebiograf, og når man ser på udviklingen som mange familier er på vej hen, så kan det være at det lige pludselig giver mening at anskaffe sig sådan en maskine.

Det forholder sig nemlig således, at mange familier og husstande i Danmark efterhånden har fået øjnene op for én vigtig ting; nemlig afslapning og hygge. Og derfor kan det godt give mening at gøre plads i skabet til en maskine, der for alvor kan sikre begge dele. Og har du allerede i dag en hjemmebiograf, så vil vi mene at valget er oplagt. Og heldigvis kan de fleste jo som oftest nøjes med en lille popcornmaskine, som ikke optager voldsomt meget plads i skabet.

Hvis man forholder sig til spørgsmålet, om hvorvidt man egentlig har BRUG for en popcornmaskine, så vil svart i de fleste tilfælde blive til et ganske og aldeles rungende nej. Men heldigvis så skal der også være plads til livets goder, og der skal være plads til at man kan få lov til at hygge sig. Og her kan en popcornmaskine være en investering der er med til at sikre hyggen i mange år fremover.

Derudover er én af de store fordele helt klart, at du ved brug af en decideret maskine kan få væsentligt ”sundere” popcorn end dem i mikroovnen. Dem man laver i de traditionelle mikroovns poser, indeholder ofte masser af fedtstof, og i nogle tilfælde kan man spare en del af dette fedtstof ved at bruge en god popcornmaskine – uden at gå på kompromis med hverken smag eller kvalitet.

Det er også muligt at lave popcorn i en almindelig gryde, men her er ulempen desværre at de ofte brænder på, da det er svært at røre rundt i gryden samtidig med at kernerne popper. Også her vil det være en stor fordel at investere i en decideret maskine til formålet.

Hvad skal du være opmærksom på, ved køb af popcornmaskine?

Det kan nogle gange være svært at finde ud af hvilken maskine der passer bedst til éns behov – særligt når det kommer til køkkenmaskiner er markedet eksploderet, og der er et væld af muligheder at vælge imellem. Og det er uden tvivl en luksus, men som med alle andre ting, så betyder flere muligheder også større rum til at begå ”fejl”. Derfor skal du være sikker på at din maskine opfylder dine behov – og at den ligger i et fornuftigt prisleje.

Når du læser de forskellige popcornmaskine test er der mange ting du skal være opmærksom på. En vigtig ting er – ligesom med alt andet – hvor holdbar maskinen er. Og alt efter dit eget behov og dine egne præferencer, om den kræver fedtstof eller ej. Men der er naturligvis flere ting der kan give mening at holde øje med, når du læser en popcornmaskine anmeldelse. Blandt andet:

  • Levetid
  • Udformning
  • Funktioner

Levetiden er givetvis vigtig når det kommer til enhver køkkenmaskine – men i særdeleshed også når det kommer til popcornmaskiner, som ofte kan blive en relativt stor investering. Her er det vigtigt at du vælger rigtigt, og går efter en der kan holde i mange år, så du får så meget glæde af den som muligt. Hvis du går efter en af de traditionelle maskiner med varmelegeme, så skal du være sikker på at der er en roterende arm, der sørger for at popcornene ikke brænder fast – og du skal være sikker på at denne arm rent faktisk fungerer i praksis. Udformningen er heller ikke helt ligegyldig, når det kommer til disse maskiner.

Typisk er der to forskellige designs at vælge imellem; de traditionelle hvor der er en kuppel ovenpå maskinen, som sørger for at du ikke får popcorn i hele køkkenet, og så de mere ”automatiske” af slagsen. Disse fungerer rent principielt ligesom en juicer, hvor du har en tud der går ud fra maskinen. Popcornene bliver ført igennem denne tud når de er ”poppet”, og her kan du få dem direkte ned i en skål. Her er der ikke umiddelbart nogen måde at finde ud af hvad der er bedst – det er et spørgsmål om ens egne personlige præferencer.

Nogle maskiner er mere eller mindre automatiske, og kan eksempelvis have en indbygget temperaturstyring og en timerfunktion. På denne måde er du sikker på at du får perfekte popcorn – hver gang, og at så få som muligt brænder på. Disse maskiner ligger ofte i et lidt højere prisleje end dem uden disse funktioner, men hvis du ofte skal have maskinen i brug, kan det sagtens give mening at gå efter en lidt dyrere model.

Ofte vil det også være muligt at finde et sted hvor du kan se en demo af maskinen – og i nogle tilfælde kan du endda få lov til at prøve den inden du køber den. På denne måde kan du også danne dig et indtryk af hvor nem maskinen er at gøre ren, om popcornene bliver lavet i en god kvalitet, og at de smager lige så lækkert som de skal!

Popcornmaskine bedst i test

køb popcornmaskineDa der er så utroligt stor forskel på popcornmaskiner – og alle andre køkkenmaskiner for den sags skyld, så giver det ofte mening at man bruger et par minutter på at sætte sig grundigt ind i hvad éns behov er. For det giver ikke meget mening at sidde og bruge tid på at læse diverse tests, hvis man ikke ved hvad man går efter.

Skal det være med eller uden olie? Skal det være på varmluft eller varmelegeme? Hvilket design vil du have? Hvor meget er du villig til at give? Alle disse spørgsmål er gode at have svaret på, før du leder efter det perfekte popcornmaskine tilbud.

Når du har svarene på spørgsmålene ovenfor, så er du klar til at finde den bedste maskine til lige præcis dit behov.

Da det ofte er nogle ret komplicerede maskiner, med en del bevægelige dele (bogstavelig talt), kan det ofte være en god idé at gå efter en af de mere respekterede producenter indenfor køkkenapparater – eller endnu bedre – specifikt indenfor popcornmaskiner. Det kan spare dig for megen tid og besvær i sidste ende, og hvis en del skulle ende med at gå i stykker, så er der gode muligheder for at du kan få fat i reservedele til maskinen – frem for at skulle købe en ny. Det kan også her give mening at gå efter en lidt dyrere maskine, hvor det rent faktisk er muligt at udskifte dele i det hele taget – noget der ikke altid er muligt ved billigere modeller. Men i sidste ende så handler det naturligvis om hvor meget du er villig til at betale for lidt ekstra hygge i hjemmet.

Og vi kommer nok heller ikke udenom, at vi ofte præges gevaldigt af hvordan ting ser ud. Derfor ser vi gang på gang køkkenmaskiner ende dybt i bunden af skabet, fordi de simpelthen ikke er ”pæne” nok at have stående på køkkenbordet. Og her vil vi gerne slå et slag for alle køkkenmaskiner verden over: Hav så mange af dem som muligt, stående fremme! Jo dybere inde i skabets indre de står, jo sjældnere bliver de sandsynligvis brugt. Og det er både spild af penge, men kan også betyde at dit køkken ikke fungerer helt så godt som det kunne gøre, med alle disse fantastiske hjælpemidler.

Generelt set er det ikke særlig svært at finde en popcornmaskine til salg. Typisk vil du kunne finde én ved enhver hårde-hvidevarer forhandler, ligesom du på de mange forskellige markedspladser på nettet også kan finde disse former for maskiner. Det er også muligt at finde nogle brugte modeller til udmærkede priser, men her skal du være opmærksom på om der stadig er garanti på, så du kan få repareret den hvis der skulle opstå problemer.

Vedligeholdelse af din popcornmaskine

Lidt afhængig af hvilken model du går efter, kan der være stor forskel på hvor svære de er at vedligeholde. Typisk vil en grundig rengøring være nok, ligesom du ved en aftørring efter brug også vil kunne være tilstrækkeligt, til at sørge for at din maskine holder længe og giver dig glæde i mange år.

Nogle maskiner kan skilles ad i flere dele, hvilket letter rengøringen betragteligt. Heraf kan man ofte finde nogle der kan tåle maskinopvask, hvilket gør oprydningen efter en hyggelig aften med popcorn og film til en leg.

Vi anbefaler at man altid kigger i manualen før man vasker sin popcornmaskine, da du på denne måde er sikret at du vedligeholder maskinen korrekt, og altid vil kunne få hjælp ved eventuelle garantisager.

Vi håber at denne artikel har været med til at kaste lidt lys over hvad du skal gå efter, og hvordan du bedst finder den maskine der passer til dit behov. Og med lidt held kan du måske starte din egen historie ligesom Charles, hvor du kan tjene en ekstra skilling på gaden med popcornmaskine salg – men selv hvis ikke dette skulle gå helt efter planen, så kan du trods alt trøste dig med at du altid har let adgang til lækre, saltede popcorn.