Massageapparat Test 2019

4928
massage maskine

Rigtig mange danskere døjer med problemer og smerter i nakke, skuldre og ryg. Måske er det derfor at markedet for lige netop denne type maskiner er eksploderet i de seneste år. Det betyder at du med garanti kan finde en maskine der passer til lige netop dine skavanker, men det kan så sandelig også betyde at det bliver sværere og sværere at træffe de rigtige valg, i forhold til dit indkøb af massageapparater.

Særligt når det kommer til de mange forskellige funktioner, typer og teknologier disse apparater bliver lavet med, kan det blive lidt af en jungle. Derfor vil vi gerne hjælpe dig lidt på vej. I denne artikel vil du blandt andet blive klogere på alt fra massage helt generelt, og helt ud til de mere avancerede fagtermer når vi skal snakke om forskellen på ultralyd og infrarød.

Derudover vil vi også komme ind på hvad du skal være opmærksom på, når du skal ud og købe din egen massagemaskine – så kan du forhåbentlig slippe for dyre fejlkøb, og til gengæld få et produkt du bliver rigtig glad for, og som vil hjælpe dig i mange år.

Hvad er en massage maskine?

massage maskineEn massage maskine – eller et massageapparat som det også kaldes, er en særlig maskine, der efterligner de bevægelser der får æltet din krop godt igennem, når du er hos massøren. Og efterhånden kan man få mange forskellige former for massageapparater.

I den helt lille ende, finder man de håndholdte massageapparater, som kan bruges til at lindre muskelspændinger og smerter på specifikke steder på kroppen. Bevæger vi os et skridt længere op af størrelses-stigen kommer massageapparat til nakke, massageapparat til ryggen, og så videre – helt op til de store lænestole der masserer hele kroppen på én og samme tid.

Efterhånden som markedet for massageapparater er vokset i løbet af årene, er der kommet mange nye og banebrydende apparater til rådighed for forbrugerne. Blandt andet kan man få et massageapparat med infrarød varme, der nænsomt sørger for at løsne spændinger i muskler og led.

Idéen med enhver massagemaskine er, at efterligne de bevægelser som en professionel massør benytter under en massage. Og hele pointen med lige præcis massage, er at afhjælpe stress, få kroppen til at slappe af, og give slip på nogle af de mange spændinger man får i kroppen.

Massage skaber nogle fysiske ændringer i din krop, dels igennem afslapning, og også via såkaldt mekanisk feedback. Afslapningen sker helt automatisk idet kroppens spændinger bliver løsnet via massagen, og den mekaniske feedback er de mere fysiske effekter der kommer, når man trykker på muskler og led. Det er typisk den mekaniske feedback der gør at du føler smerte, når du bliver masseret et ømt sted.

Massage er ikke et nyt fænomen. Det er blevet brugt af sportsfolk i årtier, og har i århundreder været en del af vores liv. Men kan det virkelig passe, at man nu kan få maskiner der klarer arbejdet lige så godt som professionelle, menneskellige massører?

Det vil altid være en smagssag. Naturligvis kan et massageapparat aldrig ramme lige så præcist som en professionel massør kan – og en professionel massør ved af gode grunde også hvor der skal trykkes, for at afhjælpe de enkelte smerter. Denne type kendskab får man naturligvis ikke ved at bruge et massageapparat.

Det man til gengæld får, er muligheden for at få massage hver eneste dag. Og det kan i sig selv have en rigtig god effekt – selvom det ikke er en lige så grundig og professionel behandling. Grunden til dette er, at kroppen har en tendens til at kompensere for sine egne smerter og skævheder. Hvis du eksempelvis har haft hold i nakken, har du muligvis lagt mærke til at smerten på et tidspunkt i løbet af dagen, godt kan gå hen og skifte side? Det er fordi kroppen overkompenserer for smerten, så du på bedst mulig vis kan fortsætte med din dag. Det betyder imidlertid også at de muskelgrupper der kompenserer, på sigt bliver trætte, og dermed ømme.

Det ses ofte hos folk med ondt i ryggen, hvor problemet så at sige spreder sig til andre regioner i ryggen og i nakken. Det er fordi kroppen aldrig får mulighed for at slappe af, på grund af smerterne. Dette kan i nogen grad afhjælpes ved hyppigt at få massage med et massageapparat, da det både sørger for at musklerne slapper af, men naturligvis også bruger den mekaniske manipulation som nævnt ovenfor, til at give et bedre blodomløb, og fjerne affaldsstoffer fra dit system.

Derfor skal et massageapparat ikke ses om en trussel mod massørfaget, men snarere som et supplement man kan bruge dagligt, for at skabe en fast rutine og en fast afhjælpning af smerten.

Hvordan virker et nakke og skulder massageapparat?

Ethvert massageapparat fungerer på de samme principper. Mekaniske opløsninger og afslapning. Under en massage føler man sig ofte ekstremt afslappet. Det gør at man slapper af i muskler og led, og kan i sig selv være nok til at løsne langt de fleste spændinger. Det sænker samtidig din hjerterytme, og får dig helt automatisk til at tage dybere vejrtrækninger. Blodtrykket falder også, og kroppens produktion af stresshormoner sænkes drastisk. Det hele fører i sidste ende til at dine muskler slapper af, og får mulighed for at samle sig igen.

Et skulder massageapparat efterligner de samme principper som en almindelig massage, og kan være med til at afhjælpe mange menneskers problemer med nakke og skuldre. Ofte har mange danskere problemer med hold i nakken, ømme og anspændte skuldre, og andre smerter i ryggen. Det kan komme af at man bruger en forkert arbejdsstilling, og megen forskning peger på, at mange timers arbejde foran en computer også ofte resulterer i disse spændinger. Udover at det selvfølgelig er ubehageligt, kan det også føre til migræne, hovedpine og krum ryg – alt i alt nogle slemme ting som man absolut bør undgå.

Men naturligvis har langt de fleste af os ikke tid (eller råd) til at tage til massøren efter hver arbejdsdag. Der kan det være en god idé at investere i et massageapparat, som kan afhjælpe nogle af disse smerter og spændinger.

Hvis man har brug for mere massage end blot den øvre ryg og nakke, kan det være en idé at anskaffe sig et shiatsu massageapparat, der efterligner særdeles effektive asiatiske type af massage. Her får man virkelig løsnet godt op for både ryg og skuldre. Denne type massage kan dog godt føles en smule for intens for nogen, og der er ingen tvivl om at det er et mere helbredsmæssigt værktøj, end det er ”afslapning” og wellness der er i fokus.

Denne form for massage er dog glimrende til at afhjælpe kroppens spændinger ved de mekaniske principper. Det er den ”hårde” form for massage, men bidrager med masser af positive ting til din krop og dit sind. Blandt andet sørger denne form for massage at skabe blodcirkulation, som sørger for at få ilt og frisk blod ud i hele kroppen – noget som kan være særdeles nyttigt efter en lang og stillesiddende arbejdsdag.

Det skyldes i stor udstrækning den såkaldte fysiske ”manipulation”, hvor man – helt simpelt – skubber og trykker på kroppen. Det gør at blodet bliver skubbet rundt, og frigør også kemikalier i kroppen, heriblandt affaldsstoffer og andre ophobninger. Det er også derfor du efter en massage godt kan risikere at blive rød og føle dig varm på udvalgte steder – dette skyldes en inflammatorisk effekt, hvor affaldsstoffer er blevet ”masseret væk” fra stedet. Selvom det måske kan gøre en smule ondt i starten, er der ingen tvivl om at en nakkemassage maskine vil gøre underværker for din krop efter en lang arbejdsdag foran skærmen. Det vil være med til at føle dig mere afslappet og friskere på samme tid, og skabe mere velvære i dit liv.

Hvordan virker et infrarød massageapparat?

Et infrarødt massageapparat fungerer en smule anderledes end et traditionelt apparat. Nogle af de største fordele ved at bruge denne type apparater er, at de tilfører musklerne varme, hvilket hjælper med at opløse knuder og spændinger – og så er der også selve lyset.

Forskning peger på, at infrarødt lys kan være med til at få væv og muskler til at heles bedre. Og nu taler vi ikke kun om sår, men også med generelle nedbrydninger af celler og væv (som eksempelvis efter træning). Det betyder i princippet, at du kan mindske smerte og ubehag ved ømme muskler og led, og da det infrarøde lys rækker dybt ned i huden, vil det også stimulere muskelgrupper der sidder dybere end almindelige vibrerende massageapparater kan nå.

Det er dog vigtigt at huske at denne form for maskiner, kommer i mange forskellige udformninger. Det betyder altså, at du skal tænke dig om, for at vælge det bedste massageapparat til dit behov. Skal der være to massagehoveder til at massere dine skuldre, eller skal der blot være ét, så du kan bruge det på knæ og andre præcise steder? Du kan også få nogle specielt til nakken, ryggen og fødderne, så her skal du grundigt overveje dit behov, før du kaster dig ud i et køb.

Udover de ovenstående fordele, er der også meget der tyder på, at de infrarøde stråler også bidrager positivt til dit helbred på en mere overordnet facon. Dels skulle de øge dit energiniveau, og hjælpe din krop med at komme af med flere affaldsstoffer. Det kan sågar resultere i en pænere og mere fast hud!

Hvordan virker et ultralyd massageapparat?

Et massageapparat med ultralyd er nok det mest avancerede apparat du kan finde på markedet. Det virker ved at maskinen sender ultralyd bølger på en særlig frekvens, igennem din krop. De stopper så at sige først når de rammer knoglen, og det betyder at du kan få en ekstremt dyb massage. Det er ikke noget du mærker på samme måde som traditionelle massageapparater, og derfor er der også mange der ikke tror på at de virker. Forskning indikerer dog, at det kan være en særdeles effektiv smertelindring. Fordelen ved denne type af massageapparater er, at du meget præcist kan afhjælpe smerter i meget specifikke områder af kroppen – og også langt dybere end du kan, med et traditionelt massageapparat.

Det er dog værd at nævne, at du ikke får samme ”wellness” følelse ved at bruge denne type maskine. For det første vil du typisk ikke mærke så meget, og for det andet er der ikke meget afslapning over det. For at få mest effekt ud af denne type apparater skal du nemlig bruge en gel, der agerer som kontaktflade på huden, da maskinen skal have fuldstændig tæt kontakt til din krop. For langt de flestes vedkommende er dette ikke ligefrem noget der signalerer spa-ophold.

For manges vedkommende kan et ultralyds massageapparat måske virke som noget af en mundfuld, og vil i de fleste tilfælde minde om en tur til fysioterapeuten. Det behøver dog ikke være så avanceret som det ser ud. Efterhånden som teknologien er blevet mere og mere anvendt – og nærmest i dag er allemandseje, så betyder det også at de massageapparater der bruger denne teknologi, i stor udstrækning er blevet tilpasset så stort set alle mennesker kan gøre nytte af den.

Derfor kan du altså med sådan en slags maskine, få styrket både krop og sind, afhjulpet dine smerter og ømme led hurtigt og præcist, uden at skulle bruge for lang tid på at sidde med massageapparatet.

Hvordan vedligeholder man et elektrisk massageapparat?

Når du skal ud og finde et nyt massageapparat, er det vigtigt at gå efter ét der kan holde i mange år. Typisk er det ikke billige apparater der er tale om, og derfor er det vigtigt at det er i god kvalitet. Typisk vil du i en massageapparat test kunne læse, hvordan du bedst og lettest kan vedligeholde maskinen. Derudover er det også værd at undersøge, om det er muligt at få reservedele.

Når vi siger ”reservedele” mener vi naturligvis ikke de særlige og komplekse dele inde i selve massagehovedet, men snarere ting som fjernbetjeninger, ledninger, strømforsyninger og lignende. Det er ofte disse dele der bliver sparet på i produktionen, og det er ærgerligt at skulle kassere et dyrt massageapparat, blot fordi ledningen er blevet slidt. Dette skal du i øvrigt være særdeles opmærksom på ved en nakkemassage apparat test, da disse maskiner typisk har lange ledninger, strømforsyninger, håndtag og masser af andre ting der kan blive slidte.

Som udgangspunkt skal du forvente at denne former for maskiner har et minimalt vedligeholdelseskrav. Der er ikke nogle dele der skal smøres, og der er heller ikke noget der skal vaskes (med undtagelse af ultralyds massageapparater – her skal du huske at tørre gelen af når du er færdig). Derfor bør du – hvis du passer godt på det – have et massageapparat i mange år.

Det betyder også, at du skal tænke dig om før du køber det, og ikke være bange for at bruge lidt ekstra på virkelig at få noget kvalitet. Med lige præcis denne type maskiner, er der ingen tvivl om at kvalitet betaler sig.

Hvilket massageapparat er bedst i test?

massageapparat nakkeHelt overordnet er det svært at vurdere hvilket massageapparat der vinder en test. Det handler i stor udstrækning om dine egne behov. Hvilke muskelgrupper har du ofte problemer med, hvad er dit budget, og hvilken type apparat er du på udkig efter? Vil du eksempelvis helst have ultralyd, infrarød eller traditionelle massager? Er det benene du skal massere? Skal den være håndholdt? Og meget mere.

Der er lige så mange forskellige massageapparater som der er mennesker (næsten). Og det nytter jo ikke meget at læse en test af massageapparat til nakke, hvis det ofte er ryggen du har problemer med.

Som udgangspunkt får du den mest universale og fleksible løsning, ved at vælge et håndholdt massageapparat. Med sådan ét er du sikker på at du kan bruge det over hele kroppen. Disse fås ofte til relativt billige penge, hvilket igen kan være en god åbning for at blive klogere på hvilke produkter der er på markedet. Naturligvis skal du stadig beslutte dig for om det skal for eksempel skal være ultralyd eller infrarød, men der kan du også bedst selv vurdere hvad der passer bedst til dit behov.

Der hvor du dog skal være opmærksom, er hvis du ofte har problemer med nakke og ryg. Her kan det være en fordel at gå efter en maskine specielt til denne del af kroppen, fordi de er specielt designede til lige netop dette formål. Det kan være svært at nå disse muskelgrupper ordentligt med en håndholdt maskine. Et massageapparat til nakken fungerer ofte ved at du holder den over skuldrene med begge arme i en form for slynge, hvilket betyder at du selv kan bestemme hvor ”hård” massagen skal være. Jo mere vægt du lægger i armene, jo hårdere vil maskinen kunne ælte nakken igennem.

Det kan også i nogle tilfælde give mening at købe en massagestol – eller en speciel massagepude. Denne kan ofte sættes op af ryglænet i en lænestol, og give dig mange timers fornøjelse og afslapning. Med sådan en løsning kan du sidde og se nyhederne imens dine nakkesmerter bliver masseret bort!

En af de ting du dog med sikkerhed kan holde øje med, er hvem der er producenten bag massageapparatet. Efterhånden som disse typer af maskiner er blevet mere og mere populære, betyder det også at flere producenter er begyndt at lave dem – også producenter der ikke tidligere har lavet denne slags varer.

Det kan både være positivt, da det åbner op for mange nye spillere og innovative produkter, men det kan også betyde at dem der producerer apparaterne, måske ikke har hundrede procent styr på hvad de gør. Hvis dit massageapparat eksempelvis ikke er formet ordentligt efter alle kunstens regler, kan du faktisk ende med en smertefuld massage, der næsten gør mere skade end gavn. Det skal man naturligvis undgå – både fordi det er spild af penge, men også fordi det kan give dig større smerter end da du startede.

Det er derfor en god idé at sørge for at lave dit forarbejde ordentligt. Sæt dig ordentligt ind i hvilken type af maskine der passer bedst til dit behov, og så sørg for at læse flere forskellige tests vedrørende denne type af massage maskiner. Prøv så vidt muligt altid at finde et sted hvor du kan teste maskinen på egen krop. Både for at se om maskinen passer til dig, men også for at du kan mærke effekten af den. På denne måde er du sikret de bedste chancer for at få et produkt der kan hjælpe dig med at få en sundere livsstil, færre smerter, og en sund og rask krop. Derudover slipper du naturligvis også for at betale penge for et produkt der ikke virker efter hensigten.