Mælkeskummer test 2019

1227
mælkeskummer test

Med en lækker cappuccino kan man hurtigt drømme sig til fortovscaféerne i Rom og Paris. Og med en god og billig mælkeskummer, kan man for småpenge sørge for at hver morgenkaffe starter på denne måde. Duften af den lækre kaffe, og synet af det smukke, nærmest fløjlsagtige skum på toppen, er helt klart et syn og en oplevelse der kan gøre enhver kaffeelsker vild af begejstring.

Vi elsker kaffe, og vi elsker meget kaffe. Og vi elsker i særdeleshed god kaffe – og igen meget af det. Derfor har vi sat os ned, og skrevet denne artikel så du – forhåbentligt – kan blive klogere på hvordan du finder den bedste mælkeskummer, der kan sørge for at følge din lækre kaffe helt til dørs.

De er også særdeles velegenede til at skumme mælk til en iskold læskende iskaffe, på en varm sommerdag. Og ja, det er også fuldt ud acceptabelt at drikke iskaffe om vinteren.

Men med så mange forskellige former, typer og mærker indenfor mælkeskummere, hvordan kan man som forbruger så sørge for at det man køber passer til éns behov, så man hverken ender med at bruge mere end nødvendigt, men samtidig ender ud med et produkt som man rent faktisk bliver glad for, og som man kan drage nytte af i lang tid efter sit køb? Det har vi valgt at sætte os for at finde ud af, og naturligvis dele resultaterne med dig her i artiklen.

Hvad er mælkeskummere?

mælkeskummer testEn mælkeskummer er ganske enkelt en lille maskine, som sørger for at skumme lækkert og luftigt mælk til den helt perfekte kaffe. Der findes et hav af forskellige skummere, og afhængig af éns behov er der også mange forskellige prisklasser. Nogle af dem fungerer via damp, andre via en mælkepisker, og nogle via en kombination af varme og piskeris. De håndholdte modeller er typisk små og prisvenlige, og på mange måder kan du sammenligne dem lidt med en stavblender. Men i stedet for at der sidder knive for enden, sidder der et lille piskeris, der sørger for at piske luft ind i mælken, så den skummer op og giver fylde. Derudover er de naturligvis også væsentligt mindre and stavblendere, og naturligvis knap så kraftfulde. For når alt kommer til alt, så er det trods alt lettere at piske mælk til skum, end det er at knuse is og bær til smoothies.

Ofte vil en billig mælkeskummer ofte være en håndholdt maskine på batterier, der egentlig fungerer som et mini piskeris. Disse kan let og hurtigt piske en lækker og blød skum til den perfekte cappuccino, men det kan dog ofte blive et problem hvis man skal lave flere kopper af gangen, ligesom det også ofte kræver at man har varmet mælken op i forvejen. Og netop dette punkt med at varme mælken, kan for mange mennesker være en deal-breaker. Ofte vil man gerne forkæle sine gæster med en lækker kop kaffe efter aftensmaden, og her er det altså blot en del lettere at bruge én med plads nok, til at hele festen kan serviceres på én gang.

Mælkeskummere har ofte været synonyme med kaffeelskere af den allerhøjeste kaliber – de kaffeelskere der ynder at lave så meget af deres kaffe selv, og som nærmest rynker på næsen af folk med en automatisk espressomaskine. Vi kender med stor sandsynlighed alle sammen sådan én – og hvis vi ikke gør, så er der stor sandsynlighed for at vi er denne person.

Med din egen mælkeskummer kan du lave det perfekte mælkeskum lige netop som du vil have det, hvilket igen bidrager til den perfekte morgen- eller aftenkaffe.

Hvordan virker en mælkeskummer?

En elektrisk mælkeskummer fungerer ganske simpelt ved at den skummer mælken op, og afhængig af hvilken af de tre overordnede typer man benytter, er der tre forskellige måder den virker på:

Håndholdt mælkeskummer

Denne type mælkeskummere har ofte en mindre motor der kører på batterier, og det gør den til en ekstremt mobil og kompakt løsning. Perfekt til at ligge i køkkenskuffen, og uden de helt store problemer. Det er en billig løsning, som kan bringe megen glæde i lang tid. Den er også nem at rengøre, og selve piskeriset kan rengøres under rindende vand, hvilket plejer at være rigeligt til den daglige rengøring.

Damp mælkeskummer

Dette er en af de lidt mere komplekse typer af mælkeskummere. Nogle espressomaskiner har en indbygget mælkeskummer, der bruger varm vanddamp til på én gang at varme mælk op, samtidig med at boblerne skummer mælken op. På denne måde får man en lækker og varm skum, men det kan for nogle være svært at styre – indtil man får lært det. Det er ofte denne slags man ser på de professionelle caféer, og det er uden tvivl en imponerende bedrift at stå og arbejde med denne form for mælkeskummer.

De er også tilgængelige i håndholdte versioner, men langt de fleste af denne type mælkeskummere er dog ofte en del af en espressomaskine.

Elektrisk mælkeskummer med varme

Denne type mælkeskummere er lidt en ”bedste-fra-begge-verdener” type maskine. Ofte har den form som en kande, og indeholder et varmelegeme. Dette sørger for at varme mælken op til en god temperatur, samtidig med at et piskeris inde i kanden pisker mælken til skum. Disse modeller fås endda automatiske, og det betyder at det bliver let som en leg at piske det perfekte skum til din café latte. Derudover kan du ofte piske mere mælk af gangen, hvilket nogle gange kan blive svært ved de håndholdte modeller.

Mælkeskummere til komfur og kogeplade

Her er der igen tale om en mælkeskummer der har form som en kande. De er designet til at skumme mælken via varme, og her er det også muligt at finde en mælkeskummer til induktion.

Sidst men ikke mindst, så har vi også de almindelige og traditionelle manuelle mælkeskummere.

Disse fungerer lidt ligesom en stempelkande, men i stedet for at du trykker stemplet ned én gang, så sørger du her for hele tiden at holde det i gang, så det får pisket luft ind i mælken. Det kan for nogle være en ret omstændig løsning, og ofte kræve flere kræfter end man egentlig har lyst til at bruge på at piske mælkeskum.

Hvad er den bedste mælkeskummer for mig?

Som du kan se, er der mange forskellige typer af mælkeskummere på markedet. Både indenfor de tre hovedtyper – men herunder er der også et hav af forskellige variationer, modeller og funktioner.

Det du skal være opmærksom på, er hvad dit behov er for en mælkeskummer. Hvis du ofte begiver dig i kast med at lave lækre cappuccinoer til dine gæster, kan det være en god investering at købe én af de lidt større modeller – og her kan det specielt være gavnligt at købe en automatisk model, som sørger for at give dig det perfekte mælkeskum – hver gang.

Naturligvis skal du gøre dig klart, hvor meget du har lyst til at spendere på sådan en maskine. For selvom den langt fra er lige så dyr som en espressomaskine, er der dog ofte tale om en relativt stor investering – især hvis det skal være én af de automatiske modeller. Det er dog muligt at finde ekstremt billige mælkeskummere indenfor de håndholdte elektriske typer, som kan fungere ganske glimrende til langt de flestes behov.

Den bedste mælkeskummer vil altid være den der passer bedst til dit behov. -hvis du sjældent har brug for en mælkeskummer, og det blot skal være til at sætte lidt ekstra krydderi og detaljer på din kaffe i ny og næ, så kan du måske fint nøjes med en håndholdt model. Her kan du få nogle i en god kvalitet, og til billige penge. Du kan sågar også få nogle med flere forskellige typer af piskeris, så du kan finde den helt perfekte skummer til dit behov. Men ved du allerede nu, at du ofte vil få taget den i brug, så kan det være en ekstra lækker detalje at den også kan varme mælken for dig.

Når du læser en mælkeskummer test, så skal du lægge mærke til om den opfylder alle dine behov, og om prisen er i orden. Hvis ikke prisen er i orden, så er der ingen grund til panik. Markedet for mælkeskummere er kæmpestort, og du kan med garanti finde en model med alle de funktioner du leder efter, uden at gå på kompromis med budgettet. Du behøver heller ikke være helt lige så striks med mærket når det kommer til mælkeskummere, som på andre køkkenmaskiner. Ofte bliver de mere ukendte mærker nemlig produceret i samme høje kvalitet som de dyre – og de producenter der måske ikke er kendt for at lave mælkeskummere, har typisk mange år i bagagen indenfor andre områder af køkkenmaskiner, og du kan her trygt stole på at der er styr på kvaliteten.

Du skal også være opmærksom på at den ikke blot passer til hvor ofte du skal bruge den, men også hvad du skal bruge den til – udover ”at skumme mælk”, selvfølgelig.

Hvis du eksempelvis rejser meget, har et kolonihavehus eller måske er glad for camping – så kan det ofte være meget lækkert at have mulighed for at tage sin mælkeskummer med sig. Her er der mange forskellige modeller der er ganske transportable – selv dem der skummer og varmer mælken automatisk. Og hvis du vælger en model med batterier, så er der ikke engang behov for et strømudtag. Og så er der lige pludselig ikke noget i vejen for, at nyde en velbrygget cappuccino på toppen af alperne (hvis du da kan få din espressomaskine med).

Du skal også være opmærksom på, at der er stor forskel på hvor lang tid det tager at skumme mælken, afhængig af hvilken maskine du vælger. Her tager det typisk længst tid med de almindelige, håndholdte maskiner end det gør med de automatiske. Derudover kan de automatiske typisk også skumme mere mælk af gangen – hvilket også er praktisk i forhold til hvis du skal lave større kaffedrikke, som eksempelvis café latte og iskaffe.

Det er også ekstremt vigtigt at det skum der bliver lavet, er i orden. Det kan være en videnskab i sig selv at lave det perfekte mælkeskum, så det vil vi ikke gå mere i dybden med her (som eksempel kan vi nævne, at det også afhænger af kaffebønnens oprindelse, hvilken drik du vil lave – og meget mere). Dog vil vi anbefale at du får mulighed for at teste maskinen før du beslutter dig for det endelige køb. Hvor nogle maskiner laver en lækker og tyk skum, er der desværre andre der laver en mere porøs skum. Dette kan i nogle tilfælde medvirke til at der opstår en ”brusende” effekt i kaffen, som modarbejder det skummet rent faktisk skal – nemlig at indkapsle aromaen fra kaffen, og give drikken mere fylde. Derfor skal du altid sørge for at de anmeldelser du læser, også sørger for at forklare om det skum der bliver lavet – og ikke kun om maskinens form, funktion og pris.

Hvis du vil være sikker på at du får perfekt mælkeskum hver gang, og hvis du virkelig går op i din kaffe, er det dog en god idé at gå efter en af de automatiske elektriske modeller – gerne med varmelegeme. Her er du sikret at du ikke kan gøre noget forkert, og at du med minimalt slid får den perfekte cappuccino gang på gang.

Din foretrukne type mælk kan også have en stor indvirkning, på hvilken maskine der passer bedst til dit behov. Hvis du typisk bruger mælk med et lavt fedtindhold – eksempelvis skummet eller minimælk, så kan det typisk være lige meget med dit valg af maskine. Men går du efter ”tungere” mælketyper, som eksempelvis sødmælk og alternative former for mælk – herunder mandelmælk, så skal der givetvis mere kraft til at give dig en god og lækker skum. Her kan det ofte være en god idé at gå efter en håndholdt maskine med masser af kraft, frem for en af dem med dampfunktion.

Hvilken mælkeskummer er bedst i test?

mælkeskummer tilbudDet er svært at sige præcist hvilken mælkeskummer der vinder i hvilken test. Og dette hænger naturligvis sammen med, at du her ikke kan sige præcist hvad der passer bedst til hver persons behov.

Som et eksempel kan nævnes andre køkkenmaskiner. Tag for eksempel en test vedrørende blendere. Her vil de typisk blive nævnt og rangeret ud fra en række forskellige parametre. Det kan være kraft og strømforbrug, størrelse på kanden og meget mere. Jo større kande, jo bedre. Jo mere kraft, jo bedre. Jo flere knive, jo bedre – og så fremdeles.

Med en mælkeskummer er det imidlertid lidt mere sløret, da der er så stor forskel på hvilke behov folk har til deres mælkeskummer. Noget af det du dog altid kan konkludere ud fra en elektrisk mælkeskummer test, er typisk prisen. Og her kan du hurtigt danne dig et overblik over om den i det mindste er udenfor dit budget. Og herefter begynder spørgsmålene jo så at hobe sig op. Skal den være manuel eller elektrisk? Til at tage med, eller til at stå på bordet? Skal den kunne varme mælken? Alle disse ting er i særdeleshed individuelle behov og præferencer, og derfor er det vigtigt at du først og fremmest bliver enig med dig selv, omkring hvad din mælkeskummer skal kunne, og hvor meget du vil give for den.

Hvis du køber én af de modeller der får strøm via batterier, så skal du dog være opmærksom på at de bliver ret dyre i det lange løb, da du skal udskifte batterierne ret så ofte. Til gengæld får du dog en højere mobilitet, og kan bruge den alle steder.

Vedligeholdelse af mælkeskummere

Typisk er der ikke specielt meget vedligeholdelse ved denne type maskiner. Du skal dog være opmærksom på at du skal tørre den af efter hver brug, så der ikke ophobes mælkerester i piskeriset eller på maskinen selv. Her vil det være en fordel hvis den kan gå i opvaskemaskinen, da du her kan være sikker på at den bliver rengjort ordentligt, og at du samtidig sparer vand, penge og energi på rengøringen. Derudover plejer der som oftest ikke at være specielt meget vedligeholdelse. Hvis du er i tvivl, så er det altid en god idé at læse manualen, eller rådføre dig med det sted du har købt den.

Det skal du være opmærksom på ved et mælkeskummer tilbud

En af de ting der kan spare dig for nogle ærgerlige – og til tider dyre – fejlkøb, er hvis du vælger et produkt fra en god producent. Dette kan være producenter der decideret har specialiseret sig indenfor mælkeskummere eller espressomaskiner, men også producenter der har erfaring med køkkenudstyr helt generelt set. Her vil det ofte også være en mulighed at få reservedele, hvis der mod forventning skulle være noget der går i stykker på maskinen.

Hvis du går efter de små, batteridrevne maskiner, så skal du være opmærksom på hvor kraftfuld den er. Der er nemlig stor forskel på hvor effektive disse små maskiner er. Jo mere effektiv, jo hurtigere og lettere vil du kunne lave en god mælkeskum – og desværre er der også maskiner på markedet, der i det hele taget ikke er i stand til at lave en tilfredsstillende skum. Du skal også være opmærksom på at batteriernes helbred og tilstand har stor påvirkning på hvor meget kraft motoren kan sende ud i piskeriset, og derfor vil man nogle gange kunne opleve at man ikke kan lave tilfredsstillende skum, hvis maskinen eksempelvis kun har 50% tilbage på batterierne.

Her er det muligt at få nogle modeller med en intelligent strømstyring, der så at sige sørger for at dræne batterierne fuldt ud, uden at det påvirker motorens ydeevne.

Udover naturligvis selve mælkeskummeren, så skal du også være opmærksom på om der eventuelt er nogle muligheder for en udvidet garantiordning. Dette vil du typisk få oplyst hos forhandlerens butik eller på deres hjemmeside. Og hvis én forhandler har en længere garantiordning end en anden, så kan det ofte give god mening at købe tingen der hvor garantiperioden er længst – også selvom det skulle koste et par ekstra kroner og øre i indkøb. Potentielt kan det spare dig for mange penge i årenes løb.

Vi håber at denne artikel har været med til at kaste lidt lys over det store udbud af mælkeskummere – og samtidig kaste lidt lys over hvilken type der passer bedst, til lige netop DIN måde at indtage kaffen.